IPL er en velkendt og sikker teknik, men ny til tørre øjne

I dermatologien har man brugt Intense Pulsed Light i mange år til f.eks. Acne, Rosacea og pigmentlæsioner. IPL er en slags blødt laserlys, hvis styrke og pulsation man kan bruge til at ramme forskellige

Claus, øjenlæge

IPL virker på tørre øjne

Vi har nu behandlet 25-30 patienter med vores M22 IPL mod tørre øjne. Samlet set skønner vi, at 75-85 % af patienterne nød godt af behandlingen; ihvertfald kunne nogle genoptage brugen af kontaktlinser på jobbet, de værst ramte kunne fortælle om, at de nu kunne klare dagen med enkelte fugtende øjendråber. Den hårdest ramte kunne, i stedet for at sidde indendørs på solskinsdage, nu sætte sig i haven og være sammen med de andre. En enkelt patient syntes at lyset ved IPL behandlingen var for voldsomt og afbrød behandlingen, mens de øvrige enten vænnede sig til det, eller slet ikke omtalte det. En patient noterede forstyrret vækst af øjenvipperne. Flere har valgt at få behandlingen gentaget efter en lang periode med bedring. Læs mere om IPL og tørre øjne her.

Sådan virker IPL

IPL står for Intense Pulsed Light og det er en slags 'blødt laserlys'. Lyset kommer fra en vandkølet krystal som placeres over huden på de nederste øjenlåg. Lyset har en helt bestemt bølgelængde og det gør, at det standser visse kemiske og skadelige reaktioner i øjenlågenes (Meibomske) kirtler, og sammen med varmen som udvikles, får kirtlerne gradvist deres normale funktion tilbage, dvs. så fungerer de igen, og laver olie til tårefilmen, så den bliver stabil og symptomerne på tørre øjne forsvinder. Mange behandlere har en succesrate på 95%. IPL virker ikke på andre undertyper af tørre øjne, f.eks. tørhed som skyldes medicin (tabletter eller øjendråber). IPL har også god virkning på antallet af Demodex-mider som ofte er årsagen til Meibomitis (se nedenfor). Mange føler en god forbedring i tilstanden allerede efter 1 behandling, men for at få et langtidsholdbart resultat, skal man have ialt 4 behandlinger med 3 ugers interval. Læs mere om IPL og tørre øjne her.

Det er vigtigt, at man inden behandlingsstart, i behandlingsperioden og lidt efter, ikke dyrker solbadning, men sørger for solbeskyttelse med solfaktor. Inden behandling påbegyndes skal du naturligvis testes for, om IPL vil virke på dine øjne. Det gør vi med et infrarødt kamera og anden teknologi der måler Meibomit, blinkfrekvens og tårefilmens brydningstid.

Behandlingen dækkes desværre ikke af Sygesikringen (som så mange andre nye behandlinger heller ikke dækkes), derfor skal du selv betale behandlingen. Den koster 5.000,- kr ialt. Der skal påregnes en enkelt behandling til 1.250,- kr. hvert halve år (vedligeholdelsesbehandling). Testen for tørre øjne og Meibomit er gratis, bestil en tid på 3222 0880. Læs mere om IPL og tørre øjne her.

Meibomitis

På billedet ses de Meibomske kirtler i et øjenlåg. Personen har tørre øjne med svære og meget generende symptomer. Ved at se på kirtlerne, kan man stadieinddele Meibomitten. Her ses bla. vekslende bredde af kirtlerne og en vis tendens til skift af retning på nogle af kirtlerne. Der er også komplet udfald af nogle af kirtlerne. Det svarer til stadium 3-4 Meibomit, og hvis der er svie, grusfornemmelse, tørhedsfrnemmelse skiftende med løbende øjne og måske periodevis rødme, eller blot nogle af symptomerne, så råder vi til en IPL behandling. Mange centre har op til 95% succesrate. Billedet er taget med infrarød teknik (Topcon). Nogle har en øget tendens til Meibomit, f.eks. personer med Rosacea og Børneeksem. Læs mere om IPL og tørre øjne her.

Demodex-miden

Demodex er en mide som alle mennesker har i huden (hårsækkene), vi får den fra vores forældre. De fleste har et normalt antal Demodex-mider og så giver miden ingen problemer. Hos en del er antallet forøget og det kan give problemer. Miderne bor i vores hårsække og lever i grupper. De er meget lyssky og kommer kun frem i mørke. De er omkring 0.3-0.5 mm store. Især huden i ansigtet indeholder mange mider og de kan, i stort antal, give anledning til Meibomitis, eksem, bygkorn og ikke mindst, Rosacea. Patienter med Rosacea kan have store øjengener pga. Demodex-miden og her er IPL til stor nytte fordi lyset slår miderne ihjel. Læs mere om IPL og tørre øjne her.

 

Behandlingen

IPL gives i ansigtet og omkring øjnene mens du har et lille lystæt plaster for øjnene. Vores IPL maskine har en vandkølet krystal (sætter man på huden) og det betyder at der næsten ikke er noget ubehag ved behandlinegn. Man får også en kølig gel på huden og selve behandlingen varer 10 -15 minutter. Man skal have 4 behandlinger for at resultatet er langtidsholdbart. De fleste skal have en vedligeholdelsesbehandling efter 6 mdr. resultaterne for IPL og Meibomit-betingede tørre øjne er rigtige gode. Med i behandlingen hører en konsultation hvor der måles for øjentørhed og undersøges for Meibomit. Læs mere om IPL og tørre øjne her.