En blodkarsygdom

Diabetes er en multiorgansygdom, men øjnene er særligt sarte - og udsatte. I de første faser af diabetisk øjensygdom er der INGEN symptomer, så du opdager den ikke selv. Så husk din øjenundersøgelse. Og styr din diabetes. Så den ikke styrer dig.

Med venlig hilsen - de patienter der fik behandling i tide

Diabetes

Diabetes kræver regelmæssig kontrol hos øjenlægen
Har du diabetes, skal du gå regelmæssigt til øjenlæge – mindst én gang om året - og du skal passe din sukkersyge, som var den din bedste ven. Gør du ikke det, risikerer du, at sukkersygen bliver din værste fjende - den kan forringe dit syn ganske væsentligt. Ved diabetes kommer øjenforandringerne ofte gradvist og kan ses af øjenlægen, før du selv opdager dem.

Bestil en tid til undersøgelse af dine øjne her eller på tlf. 3222 0880 i telefontiden. Beskriv dit problem kort og præcist for vores sekretær Kathrine Fisker, så du får ny viden om dine øjnes tilstand.

Har du fået konstateret diabetes? Kontakt os for en undersøgelse
Når du får konstateret diabetes, har sygdommen måske været undervejs i 10 år. Derfor kan du allerede på diagnosetidspunktet have øjenforandringer, og du bør undersøges af en øjenlæge. Måske har du ingen øjenforandringer ved den første undersøgelse, men risikoen stiger, jo længere du har haft diabetes og, nok så vigtigt, med dårlig kost (sukker og fedt) og mangel på motion.

Sådan undersøger vi dine øjne, hvis du har sukkersyge
Vi måler syn og øjentryk og tager billeder af øjets indre. Du får at vide, om der er optræk til grå stær, som er mere almindelig og fremskreden hos diabetikere, og vi ser efter forandringer, hvis du har forhøjet blodtryk.

Du skal have stabilt blodsukker før brilleudmåling
Nogle diabetikere oplever, at deres brilletal skifter med sukkertallet i blodet. Højt sukkertal gør dem nærsynede og lavt langsynede. Det er meget generende, og det påvirker optikerens udmåling af brilleglas.

Dit blodsukker skal være stabilt i to uger før en brilleudmåling (tal med din optiker om dette). Andre oplever pludseligt dobbeltsyn pga. øjenmuskellammelse, en tilstand der ofte bedres spontant i løbet af nogle måneder.

Blødninger fra småkar på øjets nethinde
Sukkersyge eller diabetes kan betragtes som en blodkarsygdom med accelereret forkalkning af de store kar og lækkende småkar. Hvis vi opdager blødninger fra småkar på øjets nethinde, henviser vi dig til behandling med laser på sygehusenes øjenafdelinger, afhængig af antallet af blødninger. Er der kun få forandringer, vælger vi typisk at se dem lidt an, og du skal gå til kontrol lidt oftere.

Skulle der opstå mere alvorlige blødninger og dannelse af nye småkar (vildtvoksende og af dårlig kvalitet), er situationen mere alvorlig.

Hvad er sukkersyge/diabetes?
Sukkersyge er en meget almindelig sygdom, der skyldes ubalance i sukkerstofskiftet på grund af nedsat eller manglende insulinproduktion. Sygdommen forekommer i to hovedgrupper: Type 1 -  som skyldes manglende insulinproduktion med risiko for akut sygdom og Type 2 -  som er en erhvervet nedsættelse af insulinproduktionen med risiko for langsom og snigende organskade, bl.a. øjensygdom med nedsat syn. Type 2 diabetes forårsager ofte også et højt kolesterolindhold i blodet, proteinstof i urinen og forhøjet blodtryk.

Se Værn om Synets folder om diabetisk øjensygdom her. Og herunder kan du se en animation om de forandringer, som kan komme i nethinden ved sukkersyge.

Nethinden hos en person med diabetisk øjensygdom

Her ses nethindesygdom pga. diabetes. Det starter med små udposninger og blødninger fra de små blodkar.

Allerede på det tidlige tidspunkt kan øjenlægen opdage sygdommen og din egen læge kan hjælpe med, at blodsukkeret stabiliseres på den rigtige værdi.