Nogle øjensygdomme er akutte

Visse øjensygdomme skal behandles samme dag de opstår. Øjensygdom som opstår fra time til time, eller fra dag til dag og nedsætter synet, giver røde smertende øjne, pletter eller store udfald (skygger) i synsfeltet, eller dobbeltsyn (eller skelen) eller komplet synstab på et øje, er hastende. Så er der noget galt. Du skal ringe til os men hvis du ikke kan nå os, skal du kontakte din egen læge for videre råd. Hvis det er udenfor din læges åbningstid kan du kontakte Lægevagten på 7011 3131.

Øjenlægen Vestergade 58

Akut øjensygdom

Noget af det vanskelige ved sygdomme i øjnene, er når du selv skal vurdere om de øjensymptomer du har, bør behandles med det samme. Vi er alle særdeles afhængige af vores syn, og derfor føler vi os nemt truede for alvor, når synet ændrer sig, eller øjnene bliver røde og når de gør ondt. Hvis du beslutter dig for at kontakte os for at få en akut konsultation, vil vi bede dig gøre dig umage med at beskrive dine symptomer for os, så vi bedre kan hjælpe dig. Både læger og øjenlæger kan tage fejl, men risikoen mindskes, hvis du selv handler resolut og gennemtænkt.

Nedenfor har vi anført nogle symptomer på de mest almindelige akutte øjensygdomme, og nederst på siden kan du bruge animationen til at få endnu mere viden.

Hverken beskrivelserne eller animationen er udtømmende eller 100% nøjagtige, derfor er teksten alene vejledende. Ved tvivl bør du kontakte os, din læge eller Lægevagten. Du kan iøvrigt læse mere om både akutte og kroniske øjensygdomme i Patienthåndbogen eller på Netdoktor. Du kan finde en øjenlæge i Region Midtjylland her.

Det røde øje
Røde øjne er almindeligt, alle får det på et tidspunkt. Hvis øjet, eller måske begge øjne løber, er lidt irriterede og 'fedter' synet lidt/meget - og der er måske et andet familiemedlem der har det samme, så er chancen for, at du har en almindelig smitsom øjenbetændelse stor og som sådan, haster det ikke med at få en behandling igang. Din egen læge kan typisk hjælpe dig med øjendråber.

Drejer det sig derimod om eet øje som er rødt, kun løber en anelse (vandigt), men smerter, føles som sand og er meget lysfølsomt (og du har måske for vane at sove med kontaktlinserne i øjnene), så er der en risiko for, at du har hornhindebetændelse og den skal behandles samme dag du opdager symptomerne.

Hvis dit øje samtidigt med, at det er rødt, begynder at gøre rigtig ondt, du får måske endda lidt kvalme eller kaster op, og pupillen på det røde øje er måske lidt større end på det raske øje, så er der en risiko for, at du har akut grøn stær. Hvis du ser regnbuefarvede lysende ringe omkring lyskilder, så er risikoen for at du har akut grøn stær større. Sådan et øje løber ikke. Det skal behandles med det samme, ellers risikerer du et blivende synstab.

Andre har et, eller to røde øjne, der føles som sand, let lysfølsomhed og rødmen er fin og når helt ind til kanten af hornhinden. Hvis det kun drejer sig om det ene øje (hyppigst), så se efter om pupillen er lidt mindre end den er på det raske øje. Måske har du gigt eller en anden autoimmun sygdom. Så kan du have regnbuehindebetændelse og den bør behandles med det samme. Den findes i milde og svære grader, men dét er øjenlægens arbejde at finde frem til.

Endelig kan et øje med et pladeformet rødt område skyldes en subkonjunctival blødning. Sådan én er ufarlig og den forsvinder indenfor 2-3 uger. Få dog målt dit blodtryk hos din egen læge.

Nethindeløsning
Det er en relativt sjælden sygdom, men i en kommune af Aarhus størrelse forekommer der alligevel 1 om ugen, så alle øjenlæger kender tilstanden. Der er flere forskellige årsager til nethindeløsning, men i mange tilfælde har der været en forudgående periode med pludselig forekomst af små falske fluer som hvirvler rundt i det indre øje, og disse kan man se som dansende 'insekter' for øjet. En del får næsten samtidigt små lysglimt i synsfeltet. Det er som små lyn der overrasker de fleste. De ses også med lukket øje.

Det der er sket på dette tidspunkt, er at glaslegemet, som fylder øjets indre ud, er klappet lidt sammen og har trukket i nethinden. Nu skal du undersøges hos øjenlægen, for der er risiko for, at glaslegemet har trukket en rift i nethinden og den kan give nethindeløsning.

Hvis der kommer en mørk skygge som et gardin i synsfeltet, så har du måske allerede nethindeløsning, og du skal til øjenlæge med det samme. Egen læge eller Lægevagten, hvis øjenlægen har lukket. I nogle få tilfælde, er der nethindeløsning uden de beskrevne ledsagesymptomer. 

Mange får glaslegemesammenfald, altså falske fluer og lysglimt for øjet uden, at de også får nethindeløsning; det er faktisk det mest almindelige. Både rifter og nethindeløsning kan behandles, riften med laser (uden operation), og nethindeløsningen med operation. Hvis du er meget nærsynet, eller har diabetes, skal du være særligt agtpågivende, for så har du en større risiko for at få nethindeløsning efter et glaslegemesammenfald.

Blodprop
En blodprop i øjet gør ikke ondt, men den giver et ret pludseligt synstab på det øje som rammes. Synstabet er nogle gange komplet, andre gange er det et område af synsfeltet som rammes, men fælles er, at det opstår indenfor minutter til timer. Oftest er synstabet det eneste symptom og helt typisk vågner man op med det om morgenen, fordi de fleste blodpropper dannes om natten. Der er intet forvarsel, men lider du af sukkersyge, grøn stær, eller forhøjet blodtyk og kolesteroltal, og er du over 50 år, så er risikoen mange gange større.

Der er ingen behandling vi kan tilbyde dig for en blodprop i øjet, men det er alligevel vigtigt, at du kommer til øjenlæge hurtigt, for du kan ikke selv vide, om det er en blodprop du har fået, eller det måske er noget andet du fejler. Desuden er der en række følgetilstande ved blodprop i øjet, som godt kan behandles og som du derfor skal kontrolleres for med jævne mellemrum. Er du under 50 år gammel og iøvrigt rask, så skal du undersøges nærmere for, hvorfor du har fået en blodprop i øjet. Blodpropper findes i blodkarrene i øjets nethinde.

Våd AMD
Måske har du allerede tør AMD og har haft det længe. Måske har du slet ikke tænkt over, at du skulle have en øjensygdom. Våd AMD ses oftest hos mennesker, som længe har haft tør AMD og overgangen til den våde form kan ske ret pludseligt med et yderligere synstab til følge.

Der kan komme nye, eller forværring af eksisterende, billedforvrængninger hvor især kanter og linier ses bulede (ujævne), og nogle beskriver større pletter, som pludseligt er dukket op. Disse forandringer kan ske fra dage til uger og, i enkelte tilfælde, over timer.

Du bør til øjenlæge så snart det er muligt, for hvis du har fået våd AMD, skal du henvises til behandling på en specialafdeling på sygehuset. Således findes der, i de fleste tilfælde, en behandling, som hos mange kan enten standse udviklingen af den våde AMD, eller endnu bedre, give dig et bedre syn, end du aktuelt har. Kun øjenlægen kan se om du har våd AMD.

Pludselig skelen eller dobbeltsyn
Både børn og voksne som ikke tidligere har skelet og som pludseligt begynder på det, skal til øjenlæge. Pludseligt kan betyde inden for timer, dage og uger. Hos børn skal skelen altid undersøges, men er du voksen og har kendt til din skelen længe, er det ikke nødvendigt, med mindre du synes, der er kommet tiltagende skelen.

Dobbeltsyn er oftest relateret til skelen, men tit har ikke engang voksne lagt mærke til om de skeler. De er mest optagede af dobbeltsynet og måske hovedpine. Så er det tid til at besøge øjenlægen. Der kan være noget alvorligt i vejen, som skal behandles med det samme.

Og som sagt, børn med pludselig skelen skal altid undersøges hurtigt. Børn fortæller kun om dobbeltsyn, hvis de er store og modne, og iøvrigt er dobbeltsyn slet ikke nemt at beskrive!