Brillefrihed

Har du bestemt dig for at blive brillefri? Din alder og dine øjne afgør hvilken operation der er bedst for dig. Vi opererer ikke for brillefrihed, men vi vejleder og henviser dig gerne til vores samarbejdspartnere. Vi har valgt de bedste.

Din øjenlæge

Refraktiv kirurgi

Refraktiv kirurgi - brillefrihed
Refraktiv kirurgi er en samlebetegnelse for forskellige typer kirurgisk indgreb, som afhjælper brydningsfejl i øjnene, så du undgår at bruge briller. Refraktiv kirurgi kan afhjælpe nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl – enten med laserbehandling eller linseoperation.

Laserbehandling mod nærsynethed
Laserbehandling for nærsynethed og bygningsfejl er et kirurgisk indgreb med laser på øjets hornhinde. Er du nærsynet, skæres hornhinden til med laseren, så den bliver fladere og mindre nærsynet. Laserbehandling er ikke effektivt, hvis du er langsynet; resultatet er ikke stabilt over tid, og det er ikke muligt at behandle høje langsynethedsgrader (> +4D).

Kan du få tilskud til refraktiv kirurgi?
Ønsker du at få foretaget refraktiv kirurgi, kan du læse om mulighederne for offentligt tilskud her. Er du kvalificeret til offentlig behandling, skal du kontakte os. Kun øjenlægen kan henvise til sygehusets øjenafdeling, hvor behandlingen udføres.

Er du ikke berettiget til offentlig behandling, skal du selv betale det fulde beløb hos private aktører. Du er velkommen til en kort undersøgelse og en snak om de mulige behandlinger hos os inden du vælger hvem der skal udføre din operation.

Bestil tid til undersøgelse af dine øjne her eller på tlf. 3222 0880. Jo mere præcist og kortfattet, du beskriver dine problemer og ønsker, jo hurtigere kan sekretær Kathrine Fisker booke den rette behandling til dig.

Laserbehandling eller linseoperation?
Om du skal vælge laserbehandling eller linseoperation afhænger meget af din alder. Laserbehandling - LASIK og SMILE - fungerer bedst for patienter under 40 år.

Yngre mennesker har stadig har en god akkomodation; de kan stille skarpt med deres egne øjne, hvorimod modne personer kun har lidt akkomodation tilbage; de bruger for eksempel læsebriller eller skal snart til det.

Skal du have udført laserbehandling bør dine brilletal have været stabile i et år eller mere.

Er du over 40 år, råder vi til en linseoperation. Monovision, hvor den naturlige linse i øjet udskiftes med en kunstlinse. Du får indopereret to linser med forskellig styrke, så du kan læse med det ene øje og køre bil med det andet. Desværre virker den ikke for alle – det kræver, at din hjerne kan blande synet fra de to øjne til en opfattelse af lige syn på begge øjne og sammen.

En anden mulighed er at indoperere multifokale linser, så begge øjne kan læse og se skarpt på afstand. Denne teknik er ved at være veludviklet, og mange har efterhånden erfaring med den.

En stor fordel ved en linseoperation er, at det modne menneske sikres imod grå stær.

Mulige komplikationer ved øjenoperationer
Både ved operation med øjenlaser og linseskift er der risiko for komplikationer. For det første er der altid en infektionsrisiko, når man opererer. Du risikerer, at man ikke rammer det forventede brilletal, så du skal opereres igen, eller fortsat bruge briller eller kontaktlinser.

Der er også risiko for, at der kommer mindre lys til nethinden eller generende genskin med ringe omkring lyskilder. Øjenlaseren kan give tørre øjne, og linseskiftet kan give synsslør. De fleste komplikationer bedres dog med tiden efter operationen.

Her er Værn om synets folder om brillefrihed.

Operation for brillefrihed

Begge operationstyper foregår i lokalbedøvelse og varer typisk 15-20 minutter pr. øje. Man har ikke smerter, men der er tit lidt forbigående grusfornemmelse og ømhed lige efter operationen.