Børn er ikke små voksne

Ethvert barn er et individ i udvikling. Som alt andet, er synet ufærdigt ved fødslen. DNA fra far og mor kæmper for at nå det normale for alderen. Kampen lykkes før eller siden for de fleste. Men ikke for alle. Så hvordan kan du tro, at dit barns syn er en simpel sag at undersøge? Hos os er man et barn til man er 10 år gammel.

Claus Schiøtt Shah-Jørgensen, øjenlæge

Køb børnebriller hos Brillebørn i Badstuegade 20

Vi har netop opstartet salg af børnebriller og vi har næsten 500 stel at vælge mellem. Vores forretning hedder Brillebørn i Badstuegade 20 og det er en ægte børneoptiker som KUN har børnebriller og det er lisså' mange som de andre optikere har til voksne. Og vi sætter rigtig god tid af, så det blir' en hyggelig oplevelse at se på briller. Vi har også en abonnementsording med glasforsikring. Du kan bestille tid på 5195 8040, eller kig forbi i Latinerkvarteret.

Brillebørn i Badstuegade 20

Børns syn

Tillid er det vigtigste, når dit barn skal til øjenlæge
Børn helt ned til spædbarnsalderen kan have øjensygdomme, som kræver et besøg hos øjenlægen. Det kan være nedsat syn, skelen, allergi og røde øjne. Det kræver noget særligt at undersøge små og store børn, så de er trygge og tilpas med undersøgelserne. Blandt andet kan børnene ikke så nemt svare på spørgsmål fra os eller jer som forældre. Større børn medvirker ofte rigtig godt ved øjenundersøgelser, men det kræver, at det er lykkedes at skabe god kontakt til dem.

Vi gør os umage for at etablere en god kontakt med dit barn, så barnet er trygt og har tillid til os. Vi forcerer ikke noget. Dit barn skal være glad for at komme her - og for at komme igen. Det kan måske kræve flere konsultationer at skabe en god kontakt, end du forventer, men de er godt givet ud; dårlige erfaringer fra lægebesøg huskes længe.

Bestil en tid til undersøgelse af dit barns øjne på tlf. 3222 0880 (der kan IKKE bookes børnetider on-line)- husk at beskrive problemet målrettet og kort for vores sekretær, så sikrer du, at dit barn hurtigt kommer i gang med behandling.

Den gode undersøgelse hos øjenlægen
Den gode undersøgelse hos os, begynder med, at du som forælder, beskriver dit barns problem, så selve undersøgelsen hos øjenlægen forløber så glat og hurtigt som muligt. Børn har jo ikke så megen tålmodighed som du og jeg. Du må meget gerne medbringe billeder og videoklip af barnet, der kan hjælpe os til en forståelse af problemet.

Vi lader altid familien om at dryppe øjnene hjemmefra, hvis vi skal måle ”brilletal”, eller hvis vi skal se ind i øjnene. Det giver lettere et godt forhold mellem barn og øjenlæge. Hvis dit barn kan medvirke til det, tager vi billeder af øjnenes indre og ser efter, at alt er som det skal være. Her er en instruktion i drypning. Bemærk at der ikke må dryppes i venteværelse, da andre børn kan blive forskrækkede over dryppe-situationen. Bemærk også at ingen børn skal komme dryppet til første konsultation hos os. Og HUSK: ALDRIG mere end det ordinerede antal dråber i hvert øje, Cyclogyl kan påvirke bevidsthedsniveauet (træt og ikke til at vække) hvis det overdoseres.

Hvornår skal dit barn til øjenlæge?
Mistanke om nedsat syn, hvad enten den kommer fra jer, sundhedsplejersken eller jeres læge, bør altid føre til undersøgelse hos en øjenlæge. Øjnene og synet er ikke færdigudviklet hos dit lille barn, derfor kan en ubehandlet øjensygdom måske føre til et dårligt syn som voksen. F.eks. skal en vedvarende skelen behandles, for at begge øjne ser godt senere. Det kan være vigtigt for indlæring i skolen og måske endda for erhvervsmulighederne senere i livet.

Har barnet mere banale øjensygdomme, som øjenbetændelse og øjenallergi, kan undersøgelse og behandling foregå hos egen læge. Virker behandlingen ikke, skal du overveje at bestille tid til en undersøgelse hos øjenlægen.

Du er velkommen til at benytte E-konsultation her. Skriv kort og præcist hvad problemet er, så vender vi tilbage til dig.

Det normale
Børn fødes langsynede, og de ser ikke særligt skarpt eller godt, før de er omkring fire måneder gamle. Så tager færdigudviklingen af synet fart. Når de er 3-4 år gamle, måske tidligere, forventer vi, at de ser 100%, - at de kan se den nederste linje på synstavlen med begge øjne hver for sig.

At det ene øje kun ser næst-nederste linje, 90 %, kan godt accepteres, men det kræver at barnet får flere synstest med nogle måneders mellemrum, hvis øjnene ikke er undersøgt hos en øjenlæge.

Nogle øjensygdomme hos børn, skal følges af en øjenlæge til barnet er ihvertfald 10-12 år. Det gælder fx. skelen og synsnedsættelse pga. dette. Vi tilbyder dig faste tider til det formål. Planlæg besøgene i tide. Bemærk, at vi IKKE laver almindelig syns-test på børn over 10 år. Her henvises til en optiker. 

Læs Værn om Synets brochure Mit barns øjne - fra baby til skolealder her

En udfordring!

Det hele handler om kontakt. Men særligt hos børn er den vigtig. On/off. Sådan er børn. On når der er kontakt og nærvær. Off når det er kedeligt.

Hvis du spiller med, så er det faktisk simpelt, og så får vi et godt indblik i hvad dit barn egentlige kan, synmæsssigt. Oftest skal præstationen lokkes frem. Tjek den her mor. Hun er med.