Efterstær er meget almindelig

Cirka 10% af alle grå stær opererede får efterstær. Den kan komme uger til år efter operationen og kan give synsslør, især på afstand, og generer tit i kunstlys, især om aftenen. Den kan fjernes med en YAG-laser på 5 minutter og behandlingen er helt smertefri og efterstæren kommer aldrig tilbage igen.

Øjenlægen Salling Stræde

Laserbehandling af efterstær

Efterstær, eller PCO, anses som en komplikation til den grå stær operation. Set i lyset af, at efterstær er meget nem og hurtig at behandle, må den betragtes som en mild komplikation.

Du kan i animationen herunder se, hvorledes det foregår, Behandlingsvarigheden er 5-10 minutter, afhængig af om kun det ene, eller begge øjne skal behandles.

Du får pupiludvidende øjendråber og behandlingen foregår ca. 15 minutter efter denne drypning. Den er helt smertefri og synet bedres i de kommende dage.

Pris
Normalt henvises du til det nærmeste offentlige sygehus hvor behandlingen er gratis. Dér er der en ventid på (i skrivende stund) 4 uger - opdateret ventetid ses her. Erfaringsmæssigt varierer ventetiden fra 4-12 uger i Region Midtjylland i løbet af årets gang.

Vi kan foretage behandlingen for dig med en ventetid på 0-1 dag, men så skal du selv betale for behandlingen. Betalingen udgør 650,- kr. pr. øje. Vi anvender samme metode som sygehusene.

Det kan virke parakdoksalt, at du kan få alle andre ydelser (bortset fra kosmetiske) gratis hos os, men ikke behandling for efterstær.

Helt konkret skyldes det, at Sygesikringen (Region Midtjylland) har besluttet, at man ikke vil betale praktiserende øjenlæger for at yde denne behandling.

Uanset at ydelsen er den samme som på sygehusene, hvor Sygesikringen alligevel skal betale.

Vi praktiserende øjenlæger har gentagne gange gjort Sygesikringen opmærksom på dette, og det urimelige i både ventetid og evt. transport til sygehuset, men de lytter ikke til os i denne sag.

Komplikationer
Som ved alle andre øjenbehandlinger, kan der være komplikationer ved laserbehandling af efterstær. De er meget sjældne, men der kan forekomme skader på den indopererede kunstlinse, forhøjelse af øjentrykket (forbigående), rift i nethinden, væskeansamling i nethinden og væske i hornhinden.

Disse komplikationer er alle meget sjældne og de imødegås ved at anvende så lav en laserenergi pr. lasereffekt som muligt og så få effekter som muligt.

Læs mere om laserbehandling af efterstær her, eller alt om efterstær her (engelsksproget og særdeles detaljeret).

Animation af laserbehandling af efterstær