Slap hud på øjenlågene

Øjenlågshuden kan hænge. Både øvre og nedre øjenlåg kan have slap hud. Det får dig til at se lidt trist og uoplagt ud. Og det kan give symptomer fra øjnene. Få en vurdering hos os.

Øjenlæge Jesper Thulesen, dr.med. opererer

Øjenlågsplastik

Dermatochalasis
Tilstanden kaldes dermatochalasis. Både øvre og nedre øjenlåg kan få slap huden med tiden. Hos nogle er det alene pga. den normale aldring. Hos andre er der arvelige forhold som gør sig gældende lidt tidligere i livet. Tilstanden kaldes dermatochalasis og den forveksles ofte med hængende øjenlåg som kaldes øjenlågsptose; her er det hele øjenlåget som er gledet ned og dets nederste margin hænger så lidt lavere end normalt.

Dermatochalasis af de øvre øjenlåg giver en fornemmelse af tunghed omkring øjnene og lidt trykken omkring øjenbrynene. Senere kan der komme begrænsning af synsfeltet opadtil. Der kan også være mere uspecifikke gener som lidt tåreflåd og kløe i huden.

Nedre dermatochalasis er knapt så generende fraset det kosmetiske. Især mange kvinder synes de ser ældre ud end de føler sig pga. udposningen under øjnene. Den skyldes slaphed af huden og tit er der små fedtpuder som trænger ud fra øjenhulen og lægger sig under huden og skubber på den. Da der samtidig tilkommer en vis aldring af selve huden, med bla. øget gennemsigtighed - så man kan ane blodkarrene - opfattes tilstanden som uacceptabelt svær at håndtere.

Plastik
Dermatochalasis kan opereres med et godt resultat. Den offentlige Sygesikring betaler i visse tilfælde (ikke kosmetisk) den øvre plastik; visse regler skal være opfyldt, bl.a. at kanten af den løse hudfold skal nå mindst ned til et niveau 3 mm over pupillens centrum, når man kigger ligeud (afstandskriteriet). Den nedre plastik er der kun meget få der opnår tilskud til, og slet ikke de som udelukkende har kosmetiske gener.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en bekendtgørelse om hvilke patienter som kan opereres af hhv. funktionel og kosmetisk årsag. Læs den her.

Henvisning
Efter undersøgelse og samtale hos os, bliver du henvist til operation andetsteds. Vi opererer ikke selv patienter under den offentlige Sygesikring. Vi kan bl.a. henvise til Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Egenbetaling
Nogle patienter, som f.eks. ikke opfylder afstandskriteriet, vælger en operation som de selv betaler for. Det kan være en plastik af enten øvre- eller nedre øjenlåg. Eller begge. Og det kan gøres på begge sider samtidigt.

Vi opererer ikke øjenlåg med overskydende hud, men vi anbefaler øjenlæge Jesper Thulesen til patienter som selv betaler operationen. Du kan læse mere om Jesper og operationerne her.

Vi har valgt denne samarbejdsmodel for at du kan føle dig i rigtig gode og erfarne hænder. Det er vigtigt, når det handler om øjenlågene. Øjets nærmeste omgivelser. Operation koster ca. kr. 9.500,- for en øvre plastik (begge øjne), kr. 12.500,- for en nedre plastik (begge øjne) og 19.500,- for øvre og nedre plastikker (begge øjne).

Med i prisen er en kontrol i klinikken efter 1 uge (sting fjernes) og efter 3 måneder (tilfredshedskontrol). Regn med, at du skal holde fri 1 til 2 døgn efter operationen. Operationsforløbet indledes altid med en forundersøgelse, hvor du undersøges og informeres. Du får også en operationsdato, men du skal have 2 døgns betænkningstid, hvorunder du frit kan bestemme dig for operation eller fortryde. Det står i loven, og den skal overholdes.

Der er en risiko for komplikationer ved alle kirurgiske indgreb. Her er der risiko for infektion, blødning og stramt øjenlåg.

Øvre og nedre blepharoplastik

Her er vist markeringer af de overflødige stykker hud som kan fjernes fra hhv. øvre og nedre øjenlåg. Man måler hvor meget hud der kan fjernes når øjnene er åbne og øjet er i neutralposition med blikket lige ud.