Øjnenes aldring

Det er en misforståelse at tro, at synet nødvendigvis bliver dårligere som man bliver ældre. Min egen far er 80 år og ser 100% skarpt på begge øjne. Men det er helt rigtigt, at ældre mennesker har flere øjensygdomme som kan nedsætte synet.

Øjenlægen

Ældres syn

Ældre mennesker bør gå til øjenlæge oftere end andre
Ældre mennesker bør få synet undersøgt hos en øjenlæge på mindre mistanke om øjensygdom end de yngre, fordi de ofte kan have øjensygdomme på forskellige stadier uden at vide det.

Bestil tid til undersøgelse af dine øjne her eller på tlf. 3222 0880. Beskriv venligst dit problem kort og nøjagtigt for vores sekretær Kathrine Fisker, så vi hurtigst muligt kan gå i gang med den rette behandling.

Typiske øjensygdomme hos ældre
Som ældre er dit syn præget af nedsat lysfølsomhed, som er helt naturlig og ikke kan forhindres. Mange ældre har grå stær (linseslør), lidt eller meget, og ofte også sygdommen Aldersrelateret Makulær Degeneration, hvor nethinden går til grunde, og synet hæmmes alvorligt. Grøn stær (for højt tryk i øjnene) er også mere almindelig hos ældre.

Måske oplever du tørre, sviende og lidt røde øjenlågsrande. Det kan være en kronisk tilstand som kaldes blefaritis. Læs her om lidelsen og dens behandling her.

Hyppigt hos ældre er også kroniske eller midlertidige lammelser af øjenmuskler med generende dobbeltsyn. Ofte skyldes det en lille blodprop, som kan være blivende eller går i opløsning. Oplever du pludseligt opstået dobbeltsyn (uanset alder) bør det altid føre til øjenlægebesøg.

Symptomer på Aldersrelateret Makulær Degeneration
Sygdommen Aldersrelateret Makulær Degeneration, AMD er en kronisk øjensygdom, som er almindelig. Makula er det vigtigste område af nethinden, hvor skarpsynet sidder, og degeneration betyder, at den går til grunde. Man bliver ikke blind af AMD, for det perifere syn bevares. Dog kan læsning og bilkørsel være besværet eller umulig.

AMD opstår oftest i 60-70 årsalderen og senere. Har du begyndende AMD, er der muligvis ingen symptomer, men efter et stykke tid kan der komme synsforvrængninger, som får en flagstang eller horisonten til at se buet ud, og de små bogstaver til at sløre lidt. Farverne på det ene øje kan svagere end på det andet øje. Specialle vitaminblandinger kan måske stoppe udviklingen af AMD.

Sådan undersøger vi AMD hos øjenlægen
Oplever du nogle af disse symptomer, skal du bestille tid hos øjenlægen. Vi måler dit syn, fotograferer nethinden, både med almindelig kamerateknik og med en lasertomograf (OCT), og øjenlægen ser direkte ind i øjnene.

Relateret billede

AMD undersøges med OCT som danner et detaljeret billede af nethinden. Bemærk her den 'uorden' der er i nethindens lag.

Tør eller våd AMD – hvad kan du selv gøre?
Tør AMD er den hyppigste variant af sygdommen. 8-10 % udvikler våd AMD med væske eller blod i nethinden.  Våd AMD er en aggressiv øjensygdom, der hurtigt gør patienten svagtseende. Den skal behandles på sygehusets øjenafdeling, hvor man sprøjter medicin direkte ind i øjet, ofte med god effekt.

Den tørre AMD kan ikke fjernes, hverken med medicin eller med kirurgi. En særlig kombination af vitaminer og antioxidanter kan mindske risikoen betragteligt for, at den tørre AMD bliver til våd AMD. Det er ikke noget, som du selv kan gøre med dine sædvanlige vitaminpiller – kontakt os og få hjælp til dette.

AMD og grå stær
Nogle ældre har både AMD og grå stær. Her kan en operation for grå stær være nyttig, så mest muligt lys kommer ind til nethinden, men forinden vi evt. planlægger en operation skal din tørre AMD være i nogenlunde ro. Det kan øjenlægen undersøge for med OCT undersøgelsen (se ovenfor).

Her kan du læse Værn om Synets folder om AMD og her folderen om Irriterede øjne. 

Øjenlågskatar

Kaldes blefaritis og rammer mange ældre mennesker. Tilstanden er godartet, men begge øjne svier og klør. Blefaritis er kronisk og symptomerne kan blot holdes nede med behandling, for at dukke op igen når behandlingen forsømmes.